Различната Agile перспектива в HR

Последните години Agile подходът става все по-популярен. Това вече не е прищявка на организациите, а абсолютна необходимост, за да се справят с динамиката и скоростта, които се диктуват от пазара и потребителите. Тази богата комбинация от фактори наложи на HR-ите да разберат какво е това Agile и защо ни е толкова необходим.

28 Jul 2020
  • Teams
  • HR
  • Agility

През последните години все повече работодатели в България обърнаха поглед навътре т.е. към служителите си. Започнаха да слушат хората си, да ги разбират, поради което дори профилите на заетите в отдел „Човешки ресурси“ се промениха. Фокусът отдавна вече не е само администрация или подбор, оказва се, че, за да управляваш успешен бизнес, трябва много повече. Нужно е да развиваш таланти и то непрестанно.

Ключов момент, разбира се, е и конкуренцията, тъй като, ако ти самият не предлагаш задължителните вече за пазара придобивки и дори повече от тях, то тогава вече ти не си с етикета „Желан работодател“. Това, накратко казано, води само до главоболия.

Защо Agile е необходимост, а не просто поредната модерна тенденция? 

Последните години Agile подходът става все по-популярен. Това вече не е прищявка на организациите, а абсолютна необходимост, за да се справят с динамиката и скоростта, които се диктуват от пазара и потребителите.

Agile не е само подход за изпълнение на проекти при разработка на софтуер, а начин на мислене и осъзнаването му като ежедневна необходимост може да се окаже "спасителния пояс" в критичен момент.

Тази богата комбинация от фактори наложи на HR-ите да разберат какво е това Agile и защо ни е толкова необходим. Защо това не е само подход за изпълнение на проекти при разработка на софтуер, защо е начин на мислене, защо осъзнаването му като ежедневна необходимост може да се окаже „спасителния пояс“ в критичен момент.

Ситуацията от последните месеци доказа на практика, че никога не сме готови за всичко, дори, че сме уязвими, но най-вече ни показа, че ключът, за да сме приспособими и гъвкави, е в нагласата.

Колкото по-рано започнем, толкова по-добре... 

Адаптирането е процес, който не се случва с едно щракване, но за огромно съжаление, много хора трябваше да променят начина си на живот и работа точно така, с едно щракване. Много компании трябваше за една нощ да въведат практики, за които никога не стига времето да бъдат дискутирани, и които не са в точка „бюджет“ или поне не в класическия вариант на тази „точка“.

Организациите, които бяха предприели стъпка за изграждането на Agile култура и процеси в своята работа преди пандемията, усетиха ползите многократно. Те имаха изградени правила в екипа, култура в организацията, темп на работа и приспособяването към отдалечена работа при тях се случи много по-гладко.

HR специалистите трябваше бързо да измислят как да задържат хората ангажирани без дневната им рутина.

HR специалистите трябваше бързо да измислят как да съдействат най-оптимално на мениджърите и служителите при работата от вкъщи, как да задържат хората ангажирани без дневната им рутина, съпътстваща работните им навици, как да стимулират колегите си да продължават да се чувстват част от цялото без каквито и да е събития, обучения или тийм билдинги.

Оказа се, че всичко онова, което планирахме в началото на годината, заложихме като цели, разбихме на отделни „фази“ през месеците, се изпари по познатия вече начин – с едно щракване. И ето така стигаме до Agile.

Agile e начин на мислене, култура в организацията, ценности в отношенията между хората... 

Agile ни помогна да погледнем от различна перспектива. Стимулира ни да бъдем по-инициативни, по-самоорганизирани, да си помагаме повече, да сме по-адаптивни, да реагираме по-бързо на промените и дори да се опознаем.

HR специалистите показаха, че добре положените основи в отношенията между хората в организацията се оказват ключови.

Често това са най-основните цели при реализирането на дадени обучения или тийм билдинги. Интересно се оказва, че подобни мероприятия по-скоро подготвят съзнанието и реакциите на човек, когато тази гъвкавост трябва да се случи на практика. Доказателство за това са именно последните събития. HR специалистите показаха, че добре положените основи в отношенията между хората в организацията и всички допълнителните усилия в тази връзка, се оказват ключови за живота ни дори и при форсмажорни обстоятелства като световна пандемия например.

Така Agile отново доказа, че е по-скоро начин на мислене, приспособимост, гъвкавост и адаптиране. Също така показа, че сферите, в които може да се приложи, са най-различни, което прави подходът достъпен. Разбира се, всичко това не означава, че няма нужда от предварително планиране или старание при организацията на процесите. По-скоро всички трябва да сме с нагласата, че сме част от това планиране и организиране и че не можем да предвидим или контролираме всяка ситуация. Можем обаче да работим като един екип, независимо от йерархията в организацията, и да сме достатъчно приспособими. Важното е да намерим най-доброто решение за нас, да обърнем ситуацията в наша полза, да извлечем дивиденти за бизнеса и да обединим хората си по начин, по който дори не сме очаквали, и всичко това да се случи извън предварителните метрики. Agile онагледи, че понякога добрият резултат е въпрос на нищо повече от промяна в гледната точка.

 

Автор Звездена Енчева

Този сайт използва бисквитки за аналитични цели, персонализирано съдържание и реклами. Ако продължите да го разглеждате, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

OK