Звездена Енчева: Agile влезе напълно естествено в практиката ми на експерт „Човешки ресурси“

"За нас най-важното е да предоставим качество, така че независимо от начина на провеждане, да запазим и надградим нивото, до което достигнахме. Ние знаем, че „Няма начин да няма начин“ и не просто можем да го покажем, но знаем как и да го докажем."

02 Jul 2020
  • Agile
  • HR
  • Teams
  • bTalks Agile

Представяме ви екипа на bTalks Agile.

Звездена Енчева е Business Development Manager в компанията. Тя има опит като мениджър „Човешки ресурси“ в ИТ индустрията и е заменила слънчева и морска Варна с корпоративна София.

ИТ сферата постоянно се променя, компетенциите на хората заети в нея също. Разбира се, изменение в един проект е възможно да доведе и до сътресение, защото почти винаги става въпрос за сериозни бюджети, ограничено време, инвестиционни рискове и куп други фактори. Именно всичко това прави Agile толкова ключов за софтуерния свят“, казва Звездена. Нейната страст са събитията и тя се вълнува от началото до края, защото „реакциите на хората и общуването с тях са най-сладкият десерт“.

"За нас (bTalks Agile Training&Coaching – б.а ) най-важното е да предоставим качество, така че независимо от начина на провеждане, да запазим и надградим нивото, до което достигнахме. Ние знаем, че „Няма начин да няма начин“ и не просто можем да го покажем, но знаем как и да го докажем."

Здравей Звезди! Разкажи ми за себе си. Кога се присъедини към bTalks?

Станах част от bTalks Agile Training&Coaching преди няколко месеца, но се запознах с Теди (Теодора Тодорова – основател на BTalks – б.а) преди около година. Тогава заедно организирахме обучения в компанията, в която работих. Оказа се, че си паснахме много като хора, като начин на работа и като енергия. Преместих се от Варна в София, като, разбира се, се свързах с Теди, защото по време на обученията ѝ никога не ни стигаше времето за по чаша кафе, а ние винаги имаше какво още да си кажем. И така тази чаша кафе прерасна в ключ за офиса и мотивация за съвместно реализирани начинания.

"ИТ сферата винаги ме е привличала, защото е различна с начина си на общуване между хората, с динамиката си на случване, с трендовете, които винаги стартират оттам и се надграждат, с младия дух и с шанса, който софтуерната индустрия ти дава..."

Накратко за мен, на 27 години съм, с морска жилка, тъй като съм от прекрасната Варна. ИТ сферата винаги ме е привличала, защото е различна с начина си на общуване между хората, с динамиката си на случване, с трендовете, които винаги стартират оттам и се надграждат, с младия дух и с шанса, който софтуерната индустрия ти дава, а именно да си иновативен, различен, да експериментираш, да си креативен и да дадеш воля на въображението си.

Не съм програмист, но получих възможността да се разгърна в ролята си на асистент „Човешки ресурси“, а впоследствие и като мениджър в ИТ компания. Общуването ми е силата, така смятам, и именно това ми позволи да опозная сферата и хората, работещи в нея. 5 години бях в HR отдела, което не е много като време, но в ИТ света времето се движи по различен начин и смея да твърдя, че тези 5 години се равняват на много повече.

В момента в bTalks Agile ми е поверена позицията на Business Development Manager, но има общи елементи с тази на HR Manager. Оказва се, че не титлата е ключът, а как общуваш и каква е нагласата ти към околния свят.

 

Как Agile влезе в твоята професионална практика като експерт по човешки ресурси? Естествен избор или в резултат на търсене на подходящ подход?

Всъщност Agile влезе напълно естествено в практиката ми като експерт „Човешки ресурси“. Динамиката при нас винаги е била много висока, трудно контролируема и понякога с неочаквани резултати. Как да вкараш хората в рамки, за да се движат по твоя план? Дори и да имаш структура за развитие през следващите 12 месеца, то тя винаги е условна и е задължително да си гъвкав. В този ред на мисли категорично мога да кажа, че Agile дойде като естествен избор.

 

Защо Agile има толкова широко приложение в сферата на ИТ индустрията? Доколко тази сфера му "отива" и в кои други области е приложим, но не достатъчно оценен?

Agile има толкова широко приложение в ИТ индустрията по много причини, но според мен някои от тях са, че сферата постоянно се променя, компетенциите на хората заети в нея също. Понякога са възможни изменения във функционалностите на разработвания софтуер или промяна от гледна точка на технологиите.

"Ако не си способен да се адаптираш към промените, категорично отричаш различната гледна точка, или винаги чакаш някой друг да даде готовото решение, тогава тази област не е за теб, но и ти не си за нея."

Разбира се, изменение в един проект е възможно да доведе и до сътресение, защото почти винаги става въпрос за сериозни бюджети, ограничено време, инвестиционни рискове и куп други фактори. ИТ сферата е изключително ключов сегмент, към който задължително следва да се подхожда задълбочено и с внимание. Именно всичко това прави Agile толкова ключов за софтуерния свят. Ако не си способен да се адаптираш към промените, категорично отричаш различната гледна точка, или винаги чакаш някой друг да даде готовото решение, тогава тази област не е за теб, но и ти не си за нея.

Като част от екипа на bTalks Agile какво те вълнува най-много при работата по обучения и събития?

Накратко мога да кажа, че наистина се чувствам в свои води, когато говорим за организация и провеждане на обучения или събития.

"Усилието да дадеш стойност, която да комбинираш с професионални съвети, приятна атмосфера, уют и старание в детайла, определено си струва."

Най-вече ме вълнува какво преживяване ще създадем за нашите гости и участници. С какво усещане ще си тръгнат. Всички те идват на нашите събития с очакване, а това е голяма отговорност. Усилието да дадеш стойност, която да комбинираш с професионални съвети, приятна атмосфера, уют и старание в детайла, определено си струва. Страхотно е да минеш през целия процес на подготовка, реализация и финал. Носи ти полезната доза адреналин и както винаги реакциите на хората и общуването с тях са най-сладкият десерт.

 

Какво от Agile ти прилагаш като професионалист?

Гъвкавостта, по-бързото възприемане на промените, старание за откриването на най-оптималните решения за конкретната ситуация и самоинициативата, разбира се.

 

Предстоят няколко онлайн обучения. Кои са събитията на bTalks, които те вълнуват най-много?

Преди всичко, искрено се надяваме да имаме шанс да организираме обучения и на живо. Готови сме, разбира се, с онлайн версиите на събитията си, но осъществяването им в офиса или при нашите клиенти и партньори, винаги носи различно усещане и свързаност с аудиторията. Въпреки това нямаме търпение отново да съберем хората независимо дали онлайн или на живо.


Всички събития ме вълнуват, работим по страхотни теми! Някои от тях, които дори вече са обявени в сайта ни:

 

Какво предстои за bTalks през есента?

Разбира се, както помним от деца, всяка учебна година стартира с малко преговор. Ние също ще повторим някои от темите си, защото виждаме, че интересът към тях е голям, а и доста хора предпочитат да стартират от въведението, за да продължат нататък. След това ще представим календар с допълнителна информация относно новите ни теми и датите за тях.

За съжаление, ми е трудно да кажа колко от събитията ще са онлайн и колко ще са на живо, но за нас най-важното е да предоставим качество, така че независимо от начина на провеждане да запазим и надградим нивото, до което вече достигнахме.

С радост искам да поканя хората да следят календара от събитията, които предстоят, защото са интересни и най-вече полезни. Да не се притесняват да се включват в обученията ни, ако тепърва навлизат в сферата или вече имат повече опит. Материалите ни са адаптирани, така че да са полезни и да са разбираеми за всички.

За мен винаги е било и ще бъде удоволствие да помагам и съдействам на всеки един, който има въпрос или коментар към bTalks Agile, така че, накратко казано, заповядайте!

 

Как би описала bTalks в едно изречение? 

Ние знаем, че „Няма начин да няма начин“ и не просто можем да го покажем, но знаем как и да го докажем.

 

Разговорът води Мая Цанева

Този сайт използва бисквитки за аналитични цели, персонализирано съдържание и реклами. Ако продължите да го разглеждате, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

OK